Luonnollinen elämäntapa

Voiko ihotyyppi muuttua? Tässä oma kokemukseni

Pinterest LinkedIn Tumblr

Puhun nyt ihotyypeistä siinä mielessä, miten ne käyttäytyvät auringossa, enkä esimerkiksi siitä, että voiko kuiva iho muuttua rasvaiseksi. Auringon riskejä voidaan kartoittaa niin sanotulla Fitzpatrickin asteikolla. Asteikossa luokitellaan ihotyypit kuuteen eri ryhmään palamisherkkyyden mukaan. Nämä ihotyypit ovat:

Ihotyyppi I. Palamisherkkyys: ei rusketu koskaan, palaa aina auringossa.

Ihotyyppi II. Palamisherkkyys: ruskettuu hieman, palaa usein.

Ihotyyppi III. Palamisherkkyys: ruskettuu, palaa silloin tällöin.

Ihotyyppi IV. Palamisherkkyys: ruskettuu helposti, palaa harvoin.

Ihotyyppi V. Palamisherkkyys: iho tummuu ruskettuessa, palaa erittäin harvoin.

Ihotyyppi VI. Palamisherkkyys: ei pala koskaan.

Mainitsin viimeisessä postauksessa, etten käytä aurinkorasvaa. Ja asun valkoihoisena Saharan paahtavan auringon alla. Olen siis oikea kauhukakara.

Lapsena ihoni oli hyvin vaalea. En silloinkaan käyttänyt juurikaan aurinkorasvaa, mutta en toisaalta ollut myöskään mikään auringonpalvoja. Teininä kuljin hupparissa, vaikka ulkona olisi ollut kuinka lämmin. Satunnaisesti kuitenkin paloin. Ihotyyppini oli siis silloin II. Vuosia myöhemmin alkaessani matkustelemaan kaukomailla paloin yhä, etenkin naamasta. Yritin käyttää aurinkorasvaa, mutta aloin saada auringosta ihottumaa silloin, kun minulla oli jotakin rasvaa iholla ja samalla huolestutti merien tilanne ihmisten kantaessa aurinkorasvaa ihollaan mereen. Kerran poltin Filippiineillä otsani niin, että se turposi. Se ei kieltämättä ollut kovin hauskaa ja näytin todella epäilyttävältä. Mutta sitten tapahtui jotain, enkä ole oikeastaan enää palanut. Olen viime vuosina ottanut paljon aurinkoa ja oleskellut lähes päivittäin auringossa. Ihotyyppini on nyt IV. Rusketun siis nykyään jopa melko helposti. Enkä usko, että kyseessä olisi myöskään ns. pohjarusketus, sillä sekään suoja ei ole kovin vahva, vaikka iho olisi hyvin ruskettunut.

Teoria

Edellisessä postauksessa kerroin myös löytäneeni joitakin vuosia sitten raakavegaani ruokavalion. Tutkiessani englanninkielisiä kirjoituksia huomasin jotain mielenkiintoista. Eräs teoria nimittäin oli se, että iho ei pala auringossa vaan ainoastaan kehossa olevat toksiinit aiheuttavat palamista. Aurinko auttaa poistamaan happamuutta ja myrkkyjä kehosta ja niiden poistuessa iho palaa. Useammalla henkilöllä oli omakohtaisia kokemuksia siitä, että raakavegaanina on voinut unohtaa aurinkovoiteet, deodorantit ja tuoksut. Hikoilu poistaa kehosta ylimääräisiä happoja ja kuona-aineita, mutta kehon ollessa puhdas hiki ei enää haisekaan. Ajallisesti tämä ”ihotyyppini muutos” kuitenkin osuu aikalailla kohdilleen sen kanssa, kun olen muuttanut ruokavaliotani. Ruokavalio muutos raakavegaaniksi on jo sinällään erittäin puhdistavaa, mutta sen lisäksi olen tehnyt esimerkiksi paastoja.

Kenenkään nyt ei tarvitse tämän perusteella mennä 12 tunniksi aurinkoon ja katsoa, mitä tapahtuu. Tämä on nimenomaan oma kokemukseni, mutta sen voin sanoa, että ero aiempaan on suuri.

Minun vs. siskoni jalka (en käytä itseruskettavaa)

Aurinkovoiteiden turvallisuus?

On varmasti parempi käyttää aurinkovoidetta kuin palaa, mutta sitten herää kysymys, onko auringossa pakko oleskella ilman riittävää vaatetusta jos palamiseen on taipumusta. HUS:n sivuilla kerrotaan aurinkovoiteista raskauden aikana näin:

”Vaatteilla suojautuminen on ensisijaisen tärkeää. Aurinkovoiteista tulisi raskauden aikana valita fysikaalista suojaa (esim. titaanidioksidi) sisältävä valmiste. Kemiallisista aurinkosuojista ainakin osa imeytyy ihon läpi siten, että näitä aineita voi mitattavissa verenkierrossa. Mahdollisia vaikutuksia sikiön kehitykseen tunnetaan huonosti. Kemiallisia aurinkosuojia sisältävien valmisteiden käyttöä toistuvasti tai laajoille ihoalueille kannattaa tästä syystä välttää.”

Kaikki iholle laitettavat tuotteet imeytyvät ja kulkeutuvat verenkiertoon. Jos yhtään on perehtynyt ainesosaluetteloihin niin ymmärtää, että kaikki voiteiden ainesosista eivät todellakaan ole mitään terveellisiä.

En halua tällä kirjoituksella aiheuttaa närää, sillä ymmärrän kyllä, että auringolta suojautumista pidetään yleisesti tärkeänä, mutta itse kuitenkin uskon, että auringosta on meille paljon hyötyä eikä sitä tulisi vältellä. Olen toki tietoinen, että UV säteilystä voi olla haittaa, vaikka ei palaisikaan. Jos auringolta on tarvetta suojautua niin vaatteet ovat siihen paras vaihtoehto.

Jätä kommentti