Koti

Selätä kodin kaaos – näin pääset eroon ylimääräisestä tavarasta

Pinterest LinkedIn Tumblr

Lähes kaikilla on kotona liikaa tavaraa. Varastokopit ja autotallit pursuavat siinä missä keittiönkaapitkin. Siivotessa ja muuttaessa pohtii, mistä tuo kaikki roina on peräisin. Väitän, että suurin osa tuosta tavarasta on roinaa, jolla ei ole tulevaisuudessa käyttöä vaan tavaraa halutaan säilyttää, koska siitä eroon pääseminen on itsessään jo ponnistus tai sitten ajatellaan, että ehkä asiaa x saattaa tarvita vielä joskus. Todennäköisesti kuitenkaan ei. Olemme ihmisinä hyviä uskottelemaan itsellemme tällaisia asioita. Emme halua myöntää, että rahaa on tullut käytettyä asioihin, joilla ei oikeasti tee yhtään mitään.

Hyväksy tappio

Kaikki me teemme joskus hankintoja ja heräteostoksia, joita voimme vain ihmetellä myöhemmin. Ja se on ok. Pääasia on, että niistä oppii jotakin. Kun ostamme pelkästään mentaliteetilla ”haluan tämän”, vikaan menee aika usein. Tavaroihin voi olla myös paljon tunnearvoa, jonka vuoksi luopuminen voi olla todella vaikeaa. Hyväksymällä sen, että virheostoksia on tullut tehtyä pääsee eteenpäin. Kotiaan ei kannata täyttää romuilla vain sen vuoksi, että ei halua päästää irti tai myöntää hutiostosta.

Lisäaikaa tavaroilla?

On kolmenlaisia ihmisiä: niitä, jotka ovat liian laiskoja ja välinpitämättömiä tekemään tavarakaaokselle mitään; niitä, jotka yrittävät ostaa lisäaikaa elämäänsä uskottelemalla itselleen, että tavaraa voi vielä joskus tarvita; ja niitä, jotka pelkäävät päästää irti ja joille luopuminen mistään asiasta on kauhistus. Kyse on psykologiasta. Ikään kuin aikaa olisi enemmän joskus tulevaisuudessa. Ikään kuin emme oikeasti vanhenisi ja voisimme vielä käyttää nuorempana hankkimiamme tavaroita. Tai kuten jälkimmäisessä tapauksessa, ikään kuin menneisyys olisi yhä täällä. On ymmärrettävää, että esimerkiksi puolison kuoltua ei halua heittää hänen tavaroitaan pois, mutta tavaroista kiinnipitäminen ei kuitenkaan tuo tuota henkilöä takaisin. Tavarat jumittavat ja sitovat meitä. Kuinka paljon aikaa ja tilaa olisi enemmän, jos antaisimme kaiken sen mennä, jota emme enää tarvitse tai käytä säännöllisesti?

Laastari irti kerralla

Muutos on parempi tehdä nopeasti kuin hitaasti, sillä konkreettiset, näkyvät muutokset auttavat jatkamaan projektia. Jos tavaraa on kertynyt ison omakotitalon verran niin silloin hitaampi eteneminen voi olla parempi vaihtoehto. Suuresta siivousoperaatiosta ei nimittäin yleensä viikonlopussa selviä.

Paras vinkkini siistiin ja helppohoitoiseen kotiin ja vaatekaappiin on, että älä tuo sinne lisää tavaraa kun olet kerran päässyt eroon. Kaapit täyttyvät hämmästyttävän nopeasti, mikäli sallit sen. Tutki kriittisesti tavaroitasi ja tee rehellinen arvio, tarvitsetko tätä ihan todella? Nautitko käyttää tätä vaatetta? Jos kyse on vaatteista niin tässä nopea tsekkaus mitkä vaatteet on syytä heittää välittömästi kierrätykseen:

  • tahraiset
  • reikäiset
  • kuluneet/muodottomaksi käytetyt
  • liian pienet tai suuret vaatteet
  • lahjat, joita et käytä, mutta et viitsisi heittää pois
  • sellaiset, joita et ole käyttänyt kertaakaan viimeisen puolen vuoden aikana
  • sellaisia, joiden olemassaoloa et edes muistanut

Eikä selityksiä. Vaatteet ovat käyttötavaraa, joiden kuuluu ilmentää sitä, jota olemme tällä hetkellä. Niiden kuuluu olla mukavia, sopivia ja kauniita. Laadukkaita vaatteita suosimalla et joudu uusimaan vaatekaappiasi niin usein. Säästät siis myös rahaa ja luontoa.

Tavaroiden kohdalla on vaikeampi antaa selkeää ohjetta, sillä ihmiset saattavat kerätä ja säilöä mitä kummallisimpia asioita ja monien tavaroiden kohdalla joutuu näkemään vaivaa myydäkseen tai viedäkseen niitä kierrätykseen. Yleensä kuitenkin kaikki epämääräiset kipot, kupit, koriste-esineet, parittomat, rikkinäiset, vialliset, epäkuntoiset, vanhat, heikkolaatuiset ja etenkin kaikki sellaiset, joita et usko enää käyttäväsi joutavat lähtemään. Ehkä ajattelet, että sinulla on rahaa kiinni tavarassa, etkä siksi haluaisi heittää sitä pois, mutta totuus on kuitenkin se, että tavaran rahallinen arvo meni sillä hetkellä, kun ostit tuon tavaran. Ne rahat menivät jo ja on aika mennä eteenpäin elämässä. Tavaralla on arvoa vain, kun käytät sitä.

Luopumalla vapaaksi

Luopuminen on vapauttavaa. Toki se voi olla myös tuskallista, mutta siitä voi oppia pitämään. Monet tavaroiden karsimisesta innostuneet ovat huomanneet, kuinka koukuttavaa se on. Kuinka koukuttava on siisti ja turhasta tavarasta vapaa koti. Kuinka ihanaa on, kun ei aamulla tarvitse kääntää koko vaatekaappia ympäri, jotta löytäisi jotakin sopivaa. Kaikki on selkeää ja yksinkertaista. 

Saatat ehkä kadehtia kauniita koteja lehdissä, joissa kaikki tavarat näyttävät olevan tarkkaan harkittuja. Kuitenkaan harva osaa luonnostaan toimia niin, että osaisi pitää omaisuuden määrän vakiona. Yleensä sisään tulee aina enemmän kuin mitä lähtee ulos. Mutta tämän taidon opettelu voi mullistaa elämäsi. Kun päätät karsia tavaroita ja heittää oikeasti aivan kaiken turhan pois, sinulle jää todennäköisesti aika vähän tavaraa. Olostasi tulee vapautunut. Ja voit toki jatkossakin ostaa vaikkapa uusia vaatteita, mutta heitä silloin jotakin pois tai saat muutaman vuoden kuluttua huomata olevasi lähtöpisteessä. Mikäli perheeseesi kuuluu ainoastaan himohamstraajia, otan osaa. Heitä voi olla vaikea saada innostumaan tavaroista luopumisesta.

Missä menee raja?

Toisin sanoen, milloin karsiminen on onnistunut? Silloin, kun voit kävellä kotonasi eikä sinun tarvitse jatkuvasti miettiä, että pitäisikö tuolle kaapille tehdä jotakin tai olisikohan tuo pitänyt heittää pois jne. Sinulle jää vain ne asiat, joista oikeasti pidät ja joita todella käytät. Takaan, että tällaisen projektin jälkeen sinusta tulee vapaa. Alat löytää uutta energiaa elää elämääsi.

Eräs eniten arvostamiani seikkoja yksinkertaisessa elämäntyylissä on se, että aikaa jää niin paljon muuhun. Oletko koskaan laskenut, kuinka kauan tavarat, vaatteet ja kodinsiivous vievät aikaasi? Mitä enemmän tavaraa ja mitä isompi koti, sen enemmän se vie elämästäsi kallisarvoisia hetkiä. Yksinkertaisessa kodissa ja elämäntyylissä suursiivoukset jäävät taakse, sillä koti ja elämä ovat aina järjestyksessä.

Jätä kommentti