On taas se aika vuodesta, kun joulu-ostaminen alkaa. Olen matkustamassa joulukuuksi Suomeen, joten tänä vuonna en voi edes täysin välttyä tältä hulluudelta.
Olen itsekin toki tehnyt joskus jouluostoksia ja nauttinut siitä. Onhan lahjoja ihanaa antaa. Joulun tulisi kuitenkin olla ennen kaikkea kaunis ja rauhallinen juhla, jossa kokoonnutaan yhteen, mutta harvassa perheessä taitaa näin olla. Totuus lienee jossakin lahjojen odottamisen, perheriidan ja sukulaiselta toiselle juoksemisen välimaastossa.
Joulupöydästä hautausmaalle – pysyvästi
Skånen yliopistosairaalassa tehdyn tutkimuksen mukaan vuoden todennäköisin hetki saada sydäninfarkti on jouluaattoiltana kymmenen paikkeilla.
”Ruotsissa tapahtuu keskimäärin noin 50 sydänkohtausta päivässä. Jouluaattona luku on noin 70. Myös joulupäivänä ja tapaninpäivänä määrä on koholla. Tutkijat arvelevat mahdolliseksi syyksi joulun aiheuttamaa stressiä. (…) Ehkä on ollut työlästä matkustaa sukulaisten luo joulunviettoon, ja järjestelyistä on saattanut tulla sanomistakin, Erlinge puntaroi. Myös joulun ylensyönnillä ja alkoholijuomilla uskotaan olevan merkitystä.”
Itse en ole lainkaan yllättynyt tuloksista. Ihmiset kasaavat suuret odotukset ja paineet yhteen päivään. Eikö joulusta osata nauttia ilman stressiä, suorittamista tai ylensyöntiä?

Uhkailu, kiristys ja lahjonta
Joulu on toki lasten juhla ja monissa perheissä sitä lähinnä lasten vuoksi vietetäänkin. Mutta onko meidän pakko opettaa tällaista kulutuskäyttäytymistä myös lapsille? Monet lapset saavat valtavia määriä lahjoja jouluna. Uhkailu aloitetaan jo syyskuussa, sitten kiristetään ja lopuksi kuitenkin lahjotaan. Tuhmat lapset eivät saa lahjoja, mutta saavat kuitenkin.
Edullista ja rentouttavaa
Joulustressi, jouluahdistus, jouluähky, jouluriita, jouluostokset, joulupaniikki, joulusuklaat, joulukuusi, joulukoristeet… Voisiko joulusta selvitä vähemmällä? Tiedän perheitä, jotka matkustavat jouluna lämpimään ja antavat tuon matkan lapsille ”joululahjana”. Hyvä idea, mutta kaikilla ei siihen tietenkään ole mahdollisuutta.
Mitä sitten voimme tehdä? Vähentää ostamista, nauttia ajasta perheen kanssa ja tulla toimeen vähemmällä.
Koti voi olla kaunis ja tunnelmallinen muutaman kynttilän avulla. Hyvää, mutta edullista ruokaa pöydässä. Koti imuroitu, tuuletettu ja lakanat vaihdettu. Joulu voi olla myös rentouttavaa ja edullista kun vain päättää tehdä siitä sellaista. Lapsille lahjoja, joita oikeasti tarvitaan ja toivotaan. Jouluaattoillan ehtiessä pidemmälle ja katujen hiljentyessä on kauneimmat hetket lähteä ulos kävelylle.
Haluan kirjoituksella tuoda ajatuksia siitä, että joulussa tärkeintä on itse joulu eikä niinkään se, että mitä silloin tehdään tai syödään. Monille tämä talvi on taloudellisesti vaikea ja joidenkin on pakko karsia lahjoista ja perinteistä sen vuoksi. Minusta joulu voi kuitenkin olla täydellinen, vaikka kaikkea ei saisikaan.

Vinkit rauhallisempaan (ja ekologisempaan) jouluun
- älä hanki kuusta
- paista pienempi kinkku tai vaihteeksi kalkkuna tai jätä tänä vuonna kokonaan väliin (ison kinkun paistaminen vie huomattavan määrän energiaa)
- selvitä, mitä lahjoja oikeasti toivotaan ja tarvitaan (isommat lahjat voi jakaa sukulaisten kanssa)
- pidä joulusiivous kevyenä (jos haluat tehdä suursiivouksen niin tee se osissa ennen joulua tai palkkaa siivooja)
- jos inhoat jouluperinteitä ja sukujouluja, jätä ne väliin (kyläpaikasta toiseen juoksemisen sijaan toivota hyvät joulut puhelimella)
- tee tarpeelliset hankinnat ja ruokaostokset hyvissä ajoin
- puolison kanssa ei tarvitse vaihtaa lahjoja vaan käyttää rahat vaikkapa kylpylään
- opeta lapsille toisenlaisia arvoja ja keskustele siitä, mikä joulussa on tärkeää
- saunassa käynti, kynttilöiden vieminen hautausmaalle, kävely ulkona, takkatuli, musiikki, kirkko… tee joulusta kaunis ja rauhallinen ilman suorittamista ja suuria odotuksia
Millaisia ajatuksia joulusta? Aiheuttaako stressiä vai onko perinteitä sopivaa muuttaa rennommiksi?
1 Comment
Pingback: Ostaminen ei tuo onnea, vai tuoko? – Sonja Alenius