Raha & Talous

Melkein ostolakko

Pinterest LinkedIn Tumblr

(This post is only in finnish, please translate it if you are interested – the topic is related to ”stop-buying”)

En ole koskaan ollut ns. virallisesti ostolakossa, mutta olen kyllä useamman kerran kirjoittanut tänne blogiinkin kuluttamisesta. Vaikka olen minimalisti ja haluan asioiden olevan itselleni merkityksellisiä ja tarpeellisia niin en voi väittää, ettenkö olisi itsekin ostellut asioita, jotka sitten lähtevät parin käyttökerran jälkeen koristamaan siskon kaappeja ja hyllyjä. Eli parantamisen varaa on. Toki se, että minulla ei oikeastaan ole säilytystilaa tai vakituista asuntoa vaikuttaa jo paljon eli harvoin tulee ostettua vaikkapa mitään sisustustavaraa, mutta vaatteita/laukkuja/reppuja ja (luonnon)kosmetiikkaa kyllä. Syntejäni ovat siis mm. Sokos ja/tai Kicks, josta menen hakemaan yhtä asiaa – vaikkapa meikkivoidetta – ja lähden sieltä monta muutakin tuotetta mukanani. Sitten käytän niitä ehkä hetken, mutta useimmiten ne jäävät tarpeettomiksi ja ovat näin ollen rahanhukkaa. Samoin vaatteet. Minulla ei ole kovin paljoa vaatteita, sillä en pysty säilömään sellaisia asioita, joita en itse käytä eli ne lähtevät yleensä aika nopeasti kiertoon.

Shoppailua kuitenkin on hillinnyt aika paljon myös se, etten jaksa pyöriä kauppakeskuksissa ja kaupoissa samassa määrin kuin aiemmin. Ahdistun ihmispaljouksista ja sovituskoppijonoista, jotka yleensä skippaan ja ostan vaatteita sovittamatta, jotka tietysti no, ovat toisinaan hyviä ja toisinaan ei-niin-hyviä. Joskus tilaan vaatteita, mikäli sopivaa ei ole muuten löytynyt, mutta siinäkin on oma hommansa ja eipä sekään mitään ympäristöystävällistä ole.

Minua on kuitenkin alkanut ärsyttämään oma toimintani, vaikka mistään ongelmasta ei olekaan kyse. En saa mitään mielihyvää ostamisesta vaan yleensä ajattelen, että jokin asia voisi olla hyvä ja sitten myöhemmin totean, etten kuitenkaan tule käyttäneeksi sitä niin paljon kuin olin ajatellut. Ja palaan taas vanhoihin tapoihini eli vähemmän on enemmän ja vanhassa vara parempi -moodiin.

Syksy on saanut minussa aikaan muutosta ja olenkin tässä siivonnut elämääni mm. jättämällä alkoholin kokonaan, lopettamalla yhteydenpidon sellaisiin ihmisiin, joiden seura ei edistä positiivisia asioita elämässäni, siistinyt ruokavaliota, liikkunut enemmän jne., joten ostolakko ja säästäminen sopii tähän kohtaan oikein hyvin. Vaikka en aloita ostolakkoa rahan säästäminen mielessäni niin pakko sanoa, että monet asiat ovat Suomessa jo sellaisissa hinnoissa, että ei paljoa huvita ostella ostamisen ilosta, kaikella kunnioituksella yrittäjiä kohtaan.

Säännöt ostolakolle

Ostolakko tietysti nimensä veroisesti on sitä, että lopettaa ostamisen. On kuitenkin joitakin asioita, jotka jäävät sen ulkopuolelle kuten hammasharja ja muut tarpeelliset hygieniatuotteet. Urheilen myös tavoitteellisesti, joten mikäli vaikkapa lenkkarini sattuisi hajoamaan niin se olisi sen luokan katastrofi, että uudet olisi ostettava. Myös urheilussa muuten tarvittavat asiat ja maksut jäävät ulkopuolelle (siis välineet ja varusteet, lajimaksut yms.), sillä urheilu on asia, josta en halua tinkiä. Ulkopuolelle jäävät myös nettivalmennukset ja muut itsensä kehittämiseen liittyvät ei-materiaaliset asiat.

Eli lakko tulee koskemaan vaatteita, laukkuja, kenkiä, kosmetiikkaa, lehtiä (en tosin muutenkaan niitä ole ostellut), geelilakkauksia kynsiin, kampaamoita, ja kaikkea ”tarpeetonta”, mitä nyt on mahdotonta yksitellen tähän eritellä, mutta sanotaan nyt vaikka karvanopat autoon ja ylipäätään kaikki sellainen, millä ei ole todellisuudessa mitään oikeaa käyttöä. Eli tavoite on, ettei tarvitsisi ostaa yhtään mitään muuta kuin ruokaa, ja sekin mielellään terveellistä eikä woltista ylihintaan tilattua.

Haluan siis tehdä aika radikaalin muutoksen ja tarkastella kriittisesti kaikkea aiemmin ostamaani. En osaa sanoa, teenkö jonkin budjetin, jossa seuraan menoja vai en, mutta uskon, että tulen kirjoittamaan useampia päivityksiä aiheesta. Minulla on myös luonnoksissa rahaan ja kuluttamiseen liittyvä postaus, mikä tulee julki viimeistään parin päivän päästä.

Ostolakon kestoksi olen ajatellut vuotta, mutta luultavasti teen kuitenkin ensin puolen vuoden lakon ja katson siinä kohtaa miten olen edistynyt. Tavoitteena on tietysti muuttaa kulutustottumuksia pysyvästi. Toivottavasti joku innostuu lähtemään mukaan, sillä syksy on loistavaa aikaa tehdä muutoksia.

Jätä kommentti