Hyvinvointi

Kuuluuko vastuu terveydestä yksilölle vai yhteiskunnalle

Pinterest LinkedIn Tumblr

On hienoa, että Suomessa on mahdollista saada hoitoa taloudellisesta tilanteesta riippumatta ja jätänkin otsikon aiheen ulkopuolelle kaikki sellaiset toimenpiteet ja tapahtumat, joihin yksilö ei ole voinut suoraan vaikuttaa. Keskityn sen sijaan siihen, miten voimme ymmärtää ja hoitaa omaa terveyttämme ja hyvinvointiamme paremmin ja kuormittaa näin terveydenhuoltoa vähemmän. Tilastojen valossa suurin osa suomalaisista kuolee sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpiin, dementiaan ja Alzheimerin tautiin, joihin on suuri merkitys elintavoilla.

Yleisimmät kuolemansyyt 2021 (55-64-vuotiaat)

1. Alkoholi (-tauti tai -myrkytys): 130

2. Rintasyöpä: 124

3. Keuhkosyövät tai vastaavat: 119

4. Muut syövät: 110

5. Iskeemiset sydäntaudit: 94

6. Haimasyöpä: 79

7. Muut hermostotaudit*: 69

8. Aivoverisuonisairaudet: 67

9. Muut verenkiertoelinten taudit: 62

10. Ruuansulatuselinten sairaudet: 50

*ei sisällä alkoholiperäisiä kuolemia

Lähde: Tilastokeskus, kuolemansyyt (peruskuolemansyy)

Vaikka kyseessä on suhteellisen nuorena kuolleiden kuolemansyyt, on siitä helposti pääteltävissä elintapojen vaikutus. Alkoholin tiedetään olevan etenkin iäkkäiden kohdalla kasvava ongelma. Eikä sitä ongelmaa poisteta veroilla tai rajoittamalla alkoholin ostoikkunaa.

Olemme niin tottuneita siihen, että kaikilla on erilaisia vaivoja, haasteita, sairauksia ja muita elämään negatiivisesti vaikuttavia asioita ettemme enää edes kyseenalaista sitä. Miksi hyväksymme tällaisen puolittaisen terveyden? Miksi suostumme olemaan lääketieteen armoilla, vaikka meissä jokaisessa piilee kyky parantaa itse itsemme? Oletko koskaan miettinyt, miksi vaikkapa paastoja ei tutkita enempää tai ne leimataan hyödyttömiksi? Olisiko syy siinä, että niillä ei voida tehdä rahaa tai mikä vielä pahempaa, ne voivat oikeasti parantaa.

Uskon, että monet ovat kuitenkin heräämässä siihen, että voimme itse vaikuttaa omaan terveyteemme sen sijaan, että käymme lääkäristä hakemassa uuden reseptin peittämään oireita. Ja taas uuden reseptin peittämään sivuoireita. Monet alkavat ajatella omilla aivoillaan sen sijaan, että kuuntelisivat ulkopuolisia tahoja ja tekisivät vain kaiken, mitä heille sanotaan. Ihminen, joka on löytänyt oman voimansa ei ole enää ohjailtavissa.

Minusta terveys ja hyvinvointi on kokonaisvaltaista. Yksi osa-alue elämässä ei voi olla täysin retuperällä ja toinen kukoistaa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ja kaikki yleensä alkaa terveydestä – ja loppuu myöskin. Terveys on todellakin tärkeintä.

Yhteiskunta perustuu luottamukseen ja on hyvä, että voimme luottaa siihen henkilöön, joka meille määrää vaikkapa lääkkeitä, mutta asialla on myös kääntöpuoli. Luottamalla liikaa ulkoisiin auktoriteetteihin tai tässä tapauksessa lääkäreihin, emme enää luota itseemme ja kehoomme. Keho kuitenkin toimii, vaikka me emme ymmärtäisikään kaikkea sen toiminnasta. Keho myös kestää yllättävän paljon lähes systemaattista väärinkäyttöä ennen kuin sanoo itsensä irti.

Mielen voima tutkitusti vaikuttaa terveyteemme ja positiivinen elämänasenne vahvistaa immuniteettia ja lisää elinikää. Omaa terveyttään kannattaa vaalia eikä valita aina helpointa ratkaisua. Monet asiat toimivat ns. ongelman peittäjänä kuin hoitajana. Kaikilla valinnoillamme on seurauksia, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä sanoa keholle ”olen sinun puolellasi”.

Jätä kommentti